Topp 5 UX-byråer i Stockholm: En jämförelse av de ledande aktörerna

Topp 5 UX-byråer i Stockholm: En jämförelse av de ledande aktörerna

Artikeln jämför de fem bästa UX-byråerna i Stockholm, deras tjänster och expertis för att hjälpa läsarna att välja den som passar bäst för deras projekt. Byråerna som presenteras är Entire, inUse, ANTLER, North Kingdom och Doberman. Artikeln betonar vikten av att välja rätt UX-byrå för att skapa en användarvänlig och effektiv digital upplevelse.

Stockholm, en av världens mest digitalt avancerade städer, är hem åt många framstående UX-byråer. Men med så många alternativ kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för ditt projekt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad UX-byråer gör i korta drag och vilka typer av tjänster de kan erbjuda. Efter det kommer vi att gå igenom och jämföra de topp 5 UX-byråerna i Stockholm, deras tjänster, expertis och vad som skiljer dem från konkurrenterna.

Vad är en UX-byrå?

En UX-byrå (där "UX" står för "User Experience") specialiserar sig på att skapa positiva användarupplevelser för produkter, tjänster och system, oftast digitala sådana som webbplatser, mobila appar och mjukvaruapplikationer.

Området UX-design är väldigt brett och precis som att det finns många duktiga UX-experter som antingen är generalister eller har nischat sig specifikt på utvalda områden så finns det hela UX-byråer som gjort det samma. När du ska välja UX-byrå för ett projekt är det därför viktigt att du först gör tydligt för dig själv vad dina behov är, och sedan ta reda på vilket fokus varje UX-byrå du utvärderar har.

Genom att matcha olika UX-byråers erbjudanden mot dina egna behov kan du vara säker på att samarbetet blir så effektivt och givande som möjligt.

Vilka tjänster kan jag förvänta mig från en UX-byrå?

Oavsett exakt vilka tjänster som erbjuds så utmärker sig en bra UX-byrå genom att alltid sträva efter att förstå både affärsbehov och användarbehov och hittar en balans mellan de två för att skapa produkter och tjänster som är både användbara och lönsamma.

Några av de vanligaste uppgifterna som en UX-byrå kan stötta med är:

 • Göra research: Förstå användarnas behov, beteenden och motivationer genom metoder som intervjuer, enkäter, användartester och analys av användardata.
 • Skapa användarresor och personas: Skapa representativa användarprofiler och kartlägga deras interaktion med produkten eller tjänsten för att identifiera möjligheter och smärtfria punkter.
 • Ta fram wireframes och prototyper: Designa och testa låg- till högupplösta skisser och interaktiva modeller av den tänkta produkten för att validera designbeslut innan den faktiska utvecklingen börjar.
 • Utföra användbarhetstestning: Testa designlösningar med riktiga användare för att identifiera problem och förbättringsområden.
 • Arbeta med interaktionsdesign: Utforma hur användaren interagerar med produkten, inklusive övergångar, animationer och respons.
 • Ta fram innehållsstrategier: Bestämma vilket innehåll som behövs, hur det ska presenteras och hur det bäst stöder användarens behov och affärs mål.

Andra tjänster som kan erbjudas är:

 • Rådgivning: Ge råd till företag om bästa praxis för UX och hur man bäst integrerar användarcentrerad design i deras processer.
 • Utbildning: Många byråer erbjuder också utbildning i UX-metoder och -verktyg för att hjälpa företag att bygga intern kompetens.
 • Samarbete med utvecklare: Samarbeta med utvecklingsteam för att säkerställa att designen implementeras som avsett.
 • Visuell design och varumärke: Även om UX fokuserar på användarupplevelsen, arbetar många UX-byråer också med UI (User Interface) design, grafiskt material och varumärke, vilket innebär att skapa den visuella aspekten av en produkt.
 • Produktutveckling: Vissa byråer har även kompetens att ta vidare projektet hela vägen via teknisk produktion till lanseringsbar tjänst eller hemsida.

Vill du lära dig mer om vad en UX-byrå gör så finns det mer information här.

Topp 5 UX-byråerna i Stockholm

Oavsett om du letar efter en byrå som kan hjälpa dig med strategi, design eller teknik, finns det många kompetenta aktörer i Stockholm att välja mellan och listan här är så klart bara ett urval.

Entire

Entire är en byrå med bas i både Stockholm och Uppsala, som fokuserar på att se helhetsbilden för företag och skapa integrerade lösningar för deras digitala närvaro.

Tjänster och expertis:

De erbjuder tjänster inom UX-design, strategi, teknik och digital marknadsföring samt inkluderar idéer från growth hacking och affärsutveckling i appar och webbappar. Entire har byggt en rad framgångsrika tjänster såsom Booksquare, sveriges största styreamingtjänst för kurslitteratur och RiQuest, sveriges största app för lån mellan privatpersoner.

Vad skiljer dem från konkurrenterna?- Entire skiljer sig från konkurrenterna genom att kombinera en helhetssyn på företagets behov med innovativa metoder som growth hacking, vilket ger dem en unik position att erbjuda skräddarsydda och effektiva lösningar för sina kunder. Dom har även ett starkt fokus på att utveckla startups

https://entire.se/

inUsea

inUse är en UX-byrå som grundades 2002 och har sedan dess hjälpt både svenska och internationella företag att förbättra sina digitala upplevelser.

Tjänster och expertis:

inUse erbjuder tjänster inom UX-design, UX-strategi, användartester och utbildningar. De har arbetat med företag som Telia, IKEA och PostNord.

Vad skiljer dem från konkurrenterna?

inUse fokuserar på att förstå användarnas behov och skapa lösningar som underlättar för dem, vilket leder till en ökad kundnöjdhet och förbättrad affärsnytta.

https://www.inuse.se/

Stratiteqa.

Stratiteq är en digital konsultbyrå som grundades 2011 och är specialiserade på digital transformation och innovativa lösningar.

Tjänster och expertis:

De erbjuder tjänster inom UX-design, strategi, teknik och molntjänster. Stratiteq har arbetat med kunder som Coop, SJ och PostNord.

Vad skiljer dem från konkurrenterna?

Stratiteq är kända för att ha en helhetssyn på sina kunders digitala behov och kombinerar sin tekniska expertis med en förståelse för affärsstrategi, vilket leder till innovativa och effektiva lösningar.

https://www.stratiteq.com/

North Kingdoma.

North Kingdom är en digital designbyrå som grundades 2003 och har sedan dess varit en ledande aktör inom UX-branschen.

Tjänster och expertis

De erbjuder tjänster inom UX-design, strategi, konceptutveckling och digital marknadsföring. North Kingdom har arbetat med kunder som Google, LEGO och Adidas.

Vad skiljer dem från konkurrenterna?

North Kingdom är kända för att skapa innovativa och uppslukande digitala upplevelser som engagerar användarna och stärker varumärkesidentiteten för deras kunder.

https://www.northkingdom.com/

Doberman

Doberman är en prisbelönt digital designbyrå som grundades 1998. Med fokus på användarupplevelse har de arbetat med kunder som Spotify, Klarna och SEB.b.

Tjänster och expertis

De erbjuder tjänster inom UX, strategi, design, teknik och innovation. Doberman är kända för att skapa lösningar som är både användarvänliga och estetiskt tilltalande.

Vad skiljer dem från konkurrenterna?

Doberman är kända för att arbeta nära sina kunder och vara proaktiva i designprocessen, vilket leder till långvariga relationer och framgångsrika projekt.

https://doberman.co/

Osäker på vad som passar bäst för dig?

Att välja rätt UX-byrå för ditt projekt kan vara avgörande för att säkerställa en användarvänlig och effektiv digital upplevelse. Men att välja rätt är inte alltid så lätt!

Du kanske inte är helt säker på om ditt projekt eller företag är i behov av en UX-byrå, eller vill veta mer om vad en UX-byrå ser för potential i din idé eller redan befintliga produkt innan du tar beslut.

Här på Entire är vi vana vid att alla pusselbitar inte är på plats från första start och tar gärna ett förutsättningslöst möte för att hjälpa dig att navigera i UX-djungeln.

Tveka inte att höra av dig till oss för mer information eller en kostnadsfri rådgivning!

Fler artiklar och nyheter