Vad betyder IoT och hur kommer det förändra våra liv?

Vad betyder IoT och hur kommer det förändra våra liv?

IoT, eller Internet of Things, som förkortningen står för är ett av det vanligaste trend orden just nu inom IT-utveckling. Men vad är IoT och hur kommer det förändra våra liv?

IoT är när produkter kopplas upp mot internet och således kan kommunicera och interagera med varandra. Men även med oss människor. Dessa produkter är främst vardagsprodukter som du redan äger, och kan vara allt från kylskåp till bilar och “smarta” armband som mäter dina kroppsvärden. IoT-produkter kan sedan kommunicera med varandra för att göra allt från att beställa matvaror som tagit slut, meddela när tvätten är klar, till att rädda våra liv.

Det råder ingen tvekan om att internet är en av nutidens viktigaste uppfinningar, av en rad olika anledningar. Ingenting är större än internet när det gäller att koppla samman människor världen över och att tillhandahålla information. Internet är alltså ett utmärkt medium för kommunikation mellan människor, men kan man ta det ett steg längre? Vad sägs om att sakerna i din omgivning kan kommunicera med varandra på ett liknande sätt, och på så vis kunna underlätta din vardag?

Utvecklingen känns närmast naturlig. Nu när våra behov av produkter i vardagen är nästintill mättade är det lättare att förbättra och koppla samman produkter än att lägga till något helt nytt. Skapa, förfina, uppgradera och koppla samman är ett starkt recept för framgång. Resultatet blir en vardag fylld med ”smarta produkter”, designade för effektivisering och underlättnad av allt från kaffebryggning till akut vård.

IoT kan hjälpa till med besparande av resurser i form av ihopkopplade vädersensorer och sprinklersystem, eller att hålla din bil i gott skick genom t.ex. sensorer som notifierar dig och din närmsta verkstad när ett fel uppstår och ser till att rätt reservdelar beställs direkt till verkstaden och en tid bokas.

Det handlar alltså inte om att uppfinna nya produkter, utan om att förändra och förbättra de som redan finns. Detta genom att integrera tekniken i vardagsobjekt. Det kan liknas vid mobiltelefonens utveckling och dess plats i vardagen. Till att börja med var den bara en telefon att ringa med. Sedan kunde man skriva och ta emot meddelanden. Därefter kom smartphonen och revolutionerade mobiltelefonen, med en växande mängd applikationer som gjorde den till en miniräknare, kamera, webbläsare, GPS-navigator, spelkonsol, TV och mycket mer.

I princip ingen anser att dagens smarta mobiler är “för mycket” teknologi att hålla koll på, eller släpa runt med. På ett liknande sätt kommer IoT revolutionera hur vi i interagerar med vår omgivning, genom att ge produkterna vi omger oss av funktioner utöver det vanliga.

Tänk dig att du skulle kunna använda din smartphones alla funktioner i din hjärna, genom att bara tänka, utan att behöva ta upp den och trycka dig fram till funktionerna. Tanken med IoT är att göra teknologin “osynlig” och därmed inte besvärlig att använda, samtidigt som du får alla dess fördelar. Resultatet blir en värld som i större utsträckning anpassar sig efter dina behov med minsta möjliga ansträngning från dig.

IoT väntas bli större än Internetanvändningen av människor är idag, med förväntningar på ungefär 40 miljarder enheter uppkopplade mot varandra år 2025. Denna prognos understöds av det faktum att flera teknikjättar såsom Apple, Samsung och Google satsar miljardbelopp på utveckling av IoT-produkter, vilket inte är så konstigt med tanke på den enorma potential IoT medför. Den stora potentialen ligger främst i att det är oerhört kostnadseffektivt, lönsamt och resurssnålt.

Vill du veta mer om IoT? Har du en produkt som skulle kunna kopplats upp mot internet? Kontakta ossEntire så bokar vi gärna en tid med er, så kan vi berätta vad vi kan göra för er eventuella affärsidé inom IoT.

Fler artiklar och nyheter