6 tips till dig som söker exjobb som utvecklare

6 tips till dig som söker exjobb som utvecklare

Vi har sammanställt en lista med 6 tips för att hjälpa dig som söker praktik eller exjobb inom IT/programmering.

Att söka exjobb kan vara klurigt inom en bransch som har många olika inriktningar och praktiska tillämpningar. Vi har därför sammanställt en lista med 6 tips för att hjälpa dig som söker praktik eller exjobb inom IT/programmering.

Välj företag noga så det blir “rätt” för dig

Vissa exjobb tar längre tid, och är därför inte att ses som något man bara får överstökat och nöjer sig med att utföra det var som helst. Kolla upp alla företag i ditt närområde, även inom pendlingsavstånd; oddsen är att du hittar något bra mycket bättre och mer intressant för just dig på ett av företagen du kanske tänkt rata genom att nöja dig med det där företaget din klasskamrat tipsat dig om. Att gå utanför din bekvämlighetszon är för övrigt inte bara potentiellt bra för din karriär, utan leder ofta till personlig utveckling.

Ett annat sätt att hitta rätt på är att gå på de mässor och näringslivsdagar som universiteten och högskolorna anordnar. Exempelvis UTNARM i Uppsala, THS ARMADA i Stockholm, CHARM i Göteborg och KAM i Kista.

Där samlas företag som söker nästa generations utvecklare, för att visa upp sig och vad deras företag kan erbjuda. Exjobb är då ett bra sätt för företaget att fånga upp nya talanger och lära upp dem till att bli produktiva tillgångar med en fot inne på arbetsplatsen. Så tänk på att det inte bara är företagen som är resurser för dig och din utveckling, du är även en resurs för företagen.

Ha egna projekt på git

Det skadar aldrig att lägga upp dina projekt på t.ex. Github. Speciellt bra är att om du inte har så många privata projekt, lägg upp en del projekt du gjort under din utbildning för att visa på din utveckling som programmerare; det behöver inte vara av den bästa kvalitén, det viktiga är att du har en utveckling att visa på. Detta kan då enkelt användas som en slags portfolio för arbetsgivare, inte bara för exjobb.

Var inte rädd för att prova nya saker

Inget av de företag inom rimligt pendlingsavstånd kanske kan erbjuda exjobb med de verktyg och programmeringsspråk du är van att använda hittills; var då inte rädd för att prova på andra verktyg och arbetssätt, i din framtida karriär kommer du ständigt arbeta med nya verktyg. Företaget kan mycket väl vara villigt att lära dig det är ju ändå ett huvudsyfte med exjobbet.

Var inte rädd för att göra tester

Ett prov kan vara ett sätt att sålla ut de mindre intresserade från att söka en plats på företaget. Arbetsgivaren vill gärna se att du anstränger dig för att få en plats där, något som präglar dig som potentiell framtida anställd; det är ofta ett sätt att få reda på om det du får göra på företaget passar just dig.

Du behöver inte kunna allt

Exjobb handlar som sagt mycket om att lära sig och det vet företagen om. Därför förväntar de sig inte att du ska kunna allt från start. Ju mer öppen du är för att testa nya vatten, desto större möjligheter kommer du ha att skaffa ett exjobb som är utvecklande och som passar dig.

Sök gärna exjobb hos oss på Entire

Vi har tillgång till flera erfarna och duktiga programmerare och när du börjar din praktik hos oss så erhåller du en senior utvecklare som fadder. Allt för att du ska få ut det bästa ur din praktikplats eller ditt exjobb. Det ska även tilläggas att de nästa alla tidigare praktikanter och exjobbare fungerat mycket bra och detta har resulterat i att vi anställt många av studenterna efter avslutad praktik eller exjobb. Gör din ansökan här.

Fler artiklar och nyheter